Przygotowujemy:
1 szklankę mąki pszennej razowej
3/4 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki białej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki uprażonych posiekanych orzechów (u mnie włoskie)
1 jajko
1 szklanka syropu klonowego
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre roztrzepujemy w drugiej. Wykładamy masę do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (prawie do pełna - muffinki przy tym stopniu razowości urosną niewiele :)) i pieczemy ok. 20-25 minut. Po około 15 minutach zaczną wydzielać boski, karmelowo-orzechowy zapach. Idealna przekąska śniadaniowa, zdrowa, pożywna i energetyzująca :)
dodaj banerek akcji i muffinki dodam do przepisów na wypieki pełnoziarniste : )
OdpowiedzUsuńAgata, dodałam, dzięki - kompletnie wyleciało mi to z głowy :) Pozdrawiam!
Usuń