Już od dawna moje starsze dziecko, jak samo o sobie mawia "to bardziej upierdliwe, mamo", prosiło o upieczenie babki cytrynowej, najprostszej, puchatej, ze skórką cytrynową w środku, żółciutkiej i hojnie oblanej białym lukrem. Oczywiście cytrynowym. Dziś fantastyczna, super odpoczynkowa sobota. Taka do wyspania się, zjedzenia leniwego śniadania, upieczenia dwóch ciast i pójścia do kina. Uwielbiam takie dni. Zrobienie tego ciasta nie zajmuje więcej niż 10 minut, plus pieczenie rzecz jasna, pod warunkiem, że wcześniej wyjmiemy wszystkie składniki z lodówki. Bo to jest sekret udanego ciasta ucieranego: wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę. Zatem rano, po śniadanku wyciągamy z lodówki jajka, masło i cytrynę. Tylko maślanka cierpliwie czeka na swoją kolej w chłodzie. W południe przystępujemy do pieczenia i już po godzinie z hakiem błogo delektujemy się cytrusowo-słodkim aromatem roznoszącym się po mieszkaniu i pysznym ciastem do południowej kawy.
Przygotowujemy: Ciasto 3 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 250 g masła 1 i 3/4 szklanki cukru 1 cytryna (otarta skórka i sok) 4 jajka od kur z wolnego wybiegu 3/4 szklanki maślanki (ok. 180 ml) Lukier 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny zimne mleko - do uzyskania właściwej konsystencji Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do utartego masła dodajemy otartą skórkę z całej cytryny, a następnie wciąż miksując - jajka, po jednym na raz. Do gładkiej masy na przemian dodajemy po trochu mąkę, maślankę i sok wyciśnięty z cytryny. Masę przelewamy do tortownicy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto lukrujemy - wszystkie składniki na lukier mieszamy, mleko dodajemy na końcu po troszeńku, bu uzyskać właściwą gęstość. Lukier powinien być lejący, ale gęsty.
musiała być pyszna ;D
OdpowiedzUsuńPyszna, najdomowsza z domowych :) polecam!
Usuń