07.06.2012

Muffinki pełnoziarniste z syropem klonowym i orzechami

Eksploracji mojej ulubionej książki The Complete Muffin Cookbook ciąg dalszy. Tym razem pretekstem była konieczność zużycia otwartej maślanki. Gdy trafiłam na babeczki z maślanką i syropem klonowym oraz prażonymi, posiekanym orzechami - wiedziałam, że znalazłam to, czego szukałam. Nie miałam części składników, poniżej podaję przepis zmodyfikowany. Po oryginał (z orzechami pekan i proszkiem słodowym) odsyłam do książki. Jest boska. Nie ma w niej zdjęć, ale jest jakaś taka... ulubiona. Proste przepisy na wspaniałe i urozmaicone muffinki, słodkie i na słono, garść wskazówek co do produktów, sposobów przygotowania, temperatury pieczenia, słowem wszystko, co trzeba.

Przygotowujemy:
1 szklankę mąki pszennej razowej
3/4 szklanki otrębów owsianych
1/2 szklanki białej mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki brązowego cukru
1 i 1/4 szklanki uprażonych posiekanych orzechów (u mnie włoskie)

1 jajko
1 szklanka syropu klonowego
3/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki oleju

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre roztrzepujemy w drugiej. Wykładamy masę do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami (prawie do pełna - muffinki przy tym stopniu razowości urosną niewiele :)) i pieczemy ok. 20-25 minut. Po około 15 minutach zaczną wydzielać boski, karmelowo-orzechowy zapach. Idealna przekąska śniadaniowa, zdrowa, pożywna i energetyzująca :)






2 komentarze:

  1. dodaj banerek akcji i muffinki dodam do przepisów na wypieki pełnoziarniste : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, dodałam, dzięki - kompletnie wyleciało mi to z głowy :) Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...