19.05.2013

Letnia tarta z budyniem i owocami

Po długiej nieobecności Upiecz mnie wraca do kuszenia :) dzisiaj prosta, pyszna i niezwykle efektowna tarta. Spód z najłatwiejszego kruchego ciasta, masa budyniowa, owoce sezonowe i glazura. Takie właśnie pyszności powstały na urodzino-imieniny Piotrusia, bo miało być lekko, niezbyt słodko i letnio. Spód do tej tarty to zwykłe, najlepsze na świecie ciasto kruche. Masę budyniową najprościej zrobić z gotowego budyniu, ja tak zrobiłam. Następnym razem pokuszę się o domowy budyń waniliowy, kiedyś robiłam i jest pyszny. 
Przygotowujemy:
spód
400 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru lub bardzo drobnego kryształu
2 żółtka
lodowata woda (opcjonalnie, jeśli będzie tego wymagało konsystencja ciasta)
nadzienie
2 budynie waniliowe bez cukru
1 l mleka
50 g masła
na wierzch
owoce: truskawki, maliny, borówki, kiwi, mandarynki, winogrona, banan itp.
glazura: 2 łyżki dżemu morelowego

Zagniatamy kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło oraz żółtka. Kroimy nożem masło, zagarniając mąkę, tak żeby maksymalnie skrócić czas zagniatania ciasta rękami. Gdy masło jest już posiekane, szybciutko zagniatamy ciasto w gładką kulę - jeśli jest za suche dolewamy 1-2 łyżki lodowatej wody, tylko tyle, ile trzeba, żeby ciasto było zwarte. Owijamy kulkę w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wylepiamy ciastem formę do tart, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuwamy ciasto widelcem. wykładamy je folią aluminiową i obciążamy fasolą, grochem, kaszą lub specjalnymi kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika na około 15-20 minut, po czym wyjmujemy obciążenie z formy i z powrotem do piekarnika, do zezłocenia.
W tym czasie przygotowujemy budyń według przepisu na opakowaniu, z tym że do gotującego mleka dodajemy masło przed wlaniem budyniu. Po zgęstnieniu odstawiamy garnek z ognia i jeszcze gorący budyń wylewamy na upieczony spód. 
Na wierzchu układamy owoce i smarujemy je glazurą: dżem morelowy podgrzewamy i przecieramy przez sitko. Pędzelkiem smarujemy owoce i odstawiamy ciasto do ostudzenia, a następnie wkładamy je do lodówki.




3 komentarze:

  1. takiego przepisu szukałam! tarta wygląda obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry,
    Zwracam się z uprzejmą prośbą o podanie kontaktowego adresu e-mail na kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
    Pozdrawiam serdecznie,
    Magdalena Popik.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...