25.04.2012

Quiche z kiełbasą, papryką i pomidorkami


Uwielbiam tarty, kisze, tfu, przepraszam, quiche, pizze. Wszystkie wypieki wytrawne, z furą ulubionych warzyw i mięskiem lub rybą. Nie lubię natomiast super kruchego ciasta, które rozpada się pod własnym ciężarem. Lubię ciasto kruche, ale mięciutkie, mocne, ale nie twarde. Na blogu Kwestia smaku znalazłam przepis na takie właśnie ciasto: krucho-drożdżowe, nie tak puszyste jak samo drożdżowe, bardziej zbite, ale jednak też dużo elastyczniejsze niż samo kruche. Jest super, polecam. A podać je można jako placek, tartę - co kto lubi.

Przygotowujemy:
Ciasto krucho-drożdżowe
200 g mąki
60 g masła, roztopionego
1 jajko
1 torebka suszonych drożdży (7 g)
sól morska
1/4 szklanki ciepłej wody (dodawać stopniowo, może być mniej)
Do środka
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany
100 g ostrzejszego sera żółtego (np. cheddar)
sól, pieprz, dowolne ulubione zioła
Nadzienie
kiełbasa
papryka
świeża bazylia
pomidorki koktailowe

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dodajemy tyle wody, żeby zagnieść elastyczne ciasto. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wylepiamy ją ciastem. Na nim układamy nadzienie - plasterki kiełbasy, paseczki papryki albo co tam jeszcze dusza zapragnie. Jeśli używamy pomidorków, jeszcze czekają. W misce przygotowujemy sos: miksujemy śmietanę z jajkami i przyprawami, następnie dodajemy starty na małych oczkach ser żółty. Sosem zalewamy nadzienie na tarcie, na wierzchu układamy przepołowione pomidorki, częścią przekrojoną do góry, hojnie posypujemy listkami bazylii i świeżo zmielonym pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około pół godziny, do zrumienienia ciasta i przypieczenia nadzienia. To jest pyszne! :)




2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, Pasikotko :) polecam również dla niejadków - bo w quiche można upiec absolutnie wszystko, co najulubieńsze :) smacznego!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...