Ciasto
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
250 g masła
1 i 3/4 szklanki cukru
1 cytryna (otarta skórka i sok)
4 jajka od kur z wolnego wybiegu
3/4 szklanki maślanki (ok. 180 ml)
Lukier
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
zimne mleko - do uzyskania właściwej konsystencji
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. W oddzielnej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Do utartego masła dodajemy otartą skórkę z całej cytryny, a następnie wciąż miksując - jajka, po jednym na raz. Do gładkiej masy na przemian dodajemy po trochu mąkę, maślankę i sok wyciśnięty z cytryny. Masę przelewamy do tortownicy z kominem, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy 55-60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto lukrujemy - wszystkie składniki na lukier mieszamy, mleko dodajemy na końcu po troszeńku, bu uzyskać właściwą gęstość. Lukier powinien być lejący, ale gęsty.
Źródło: Babki i wieńce, Carla Bardi, wyd. McRae
musiała być pyszna ;D
OdpowiedzUsuńPyszna, najdomowsza z domowych :) polecam!
Usuń