20.03.2012

Muffinki bananowe z białą czekoladą

Kolejne odkrycie z mojej ulubionej książki kucharskiej The Complete Muffin cookbook Glorii Ambrosii, oczywiście nieco zmodyfikowałam przepis, nie byłabym sobą. Połączenie wilgotnego, pełnoziarnistego, bananowego ciasta z aksamitną słodyczą białej czekolady. Muffinki w trakcie pieczenia roztaczają w pomieszczeniu tak wspaniały zapach, że naprawdę trudno mu się oprzeć.   
Przygotowujemy:
1 i 1/2 szklanki białej mąki pszennej
1 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki brązowego cukru Demerara
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g (1 tabliczkę) białej czekolady

2 dojrzałe banany
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Dokładnie rozgniatamy banany i do tej samej miski dodajemy składniki mokre - mleko, olej, jajka, ekstrakt. Dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Czekoladę kroimy na drobne kawałeczki i dosypujemy je do suchych składników. Łączymy zawartość obu misek. Prawie do pełna wypełniamy natłuszczone i wysypane mąką lub wyłożone papilotkami foremki do babeczek. Pieczemy 15-20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...