21.05.2012

Boskie ciasteczka owsiane z syropem klonowym i rodzynkami

Po ciasteczkach z musli na bogato przyszedł czas na kolejne słodycze, nie budzące moich wyrzutów sumienia. Tym razem ciasteczka owsiane z dodatkiem syropu klonowego i rodzynek. Mieszanka doskonała. Naturalnie słodkie - następnym razem dam jeszcze mniej cukru, rozkosznie chrupiące i nieco ciągnące w środku, a ten smak owsiany, który uwielbiam... Wspaniałe jako przekąska do pracy czy szkoły - natychmiastowa energia gwarantowana. Przepis własny, trochę na oko :) muszę przyznać, że niezwykle udany - ciasteczka są oszołamiające, zarówno na ciepło, jak i po przestudzeniu.

Przygotowujemy (proporcje na 25 ciastek):
2 szklanki płatków owsianych
1 i 1/2 szklanki mąki razowej (pszennej lub orkiszowej)
1 szklanka rodzynek
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki syropu klonowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
2 jajka

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym jajku, potem mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, syrop klonowy. Ciasto będzie dość gęste, dodajemy płatki owsiane i rodzynki i mieszamy. Formujemy kuleczki łyżką do lodów i delikatnie je spłaszczamy. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka trochę się rozleją podczas pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut - do zrumienienia. Chwilę czekamy ze zdjęciem ciasteczek z blachy, gdyż początkowo są miękkie, później delikatnie twardnieją.




10 komentarzy:

  1. brzmi w sam raz dla mnie - chyba pożyczę przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że tak :) następnym razem upiekę z półtorej proporcji - wyjdą dwie pełne blachy. Smacznego i pochwal się, jak wyszły :)

      Usuń
  2. Syrop klonowy, płatki owsiane, mąka razowa...nie może być lepiej. Pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arvén, tak sobie mówię za każdym razem, gdy biorę kolejne ciastko :) uwielbiam płatki owsiane, na pewno będę jeszcze z nimi kombinować. Pozdrawiam!!!!

      Usuń
  3. Wygladają na chrupiące i pyszne, jednak nic nie zastąpi moich ulubionych ciasteczek owsianych Tastino z lidla, oczywiście te w polewie czekoladowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosia, zachęcam do spróbowania tych, gdyby kiedyś w Lidlu była zbyt duża kolejka :)

      Usuń
  4. Piekę je już kolejny raz i smakują zawsze wyśmienicie! Dzisiaj wersja z rodzynkami i żurawiną. Kanadyjskie podniebienia też doceniły ich smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ja się cieszę! No wiadomo, że Kanada doceni, w końcu syropu klonowego tam nie brakuje :) ucałowania dla Ciebie i męża, żono moja :)

      Usuń
  5. Poszukuję od jakiegoś czasu właśnie przepisu na ciasteczka owsiane ciągnąc,e nie suche i kruche, więc z chęcią wypróbuję ten przepis.Zastanawiam się jakich płatków używasz - górskich czy błyskawicznych? Pytanie o rodzaj płatków jest dla mnie o tyle ważne, że różnią się wielkością - górskie są duże, błyskawiczne drobne, jakby pokruszone. Górskie są zdrowsze. Ale myślę, że w przypadku ciastek wielkość płatków może mieć wpływ na konsystencję (?) A może lepiej górskie zmielić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej annuar, używam jakie mam, najchętniej górskie, właśnie im grubsze, tym bardziej niejednorodne i lepsze ciastka. A wpływu na konsystencję nie zauważyłam, ostatnio sypałam nawet na oko. To ciasto jest bardzo gęste, nie może spadać z łyżki, bo ciasteczka się rozleją, im gęstsze, tyme ciastka lepsze, ale tym trudniej wyrobić. Czasem robię to rękami po prostu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...